fbpx
Menu
Mindset

Wat vertel jij tegen jezelf? Verander negatieve in positieve gedachtes

Hoe verander je negatieve gedachten in positieve gedachtes over jezelf?

JIJ BENT HELEMAAL GEWELDIG! Hoe fijn zou het zijn als je dat zelf zou geloven en ook helemaal tot in je diepste zelf zou voelen? Ben jij je bewust van hoe je tegen jezelf praat? En welke dingen jij allemaal voor waar aanneemt, wat je tegen jezelf zegt?

Meestal zijn we voor anderen veel milder dan voor onszelf? Waarom eigenlijk? Waarom ben je zo streng voor jezelf?

Dat is geen makkelijke vraag. De waarheid zit diep van binnen. In jouw beeld over jezelf wat al voor het grootste gedeelte ontstaan is al heel vroeg in je jeugd. En waar en hoe en met wie je opgegroeid bent, wat je allemaal hebt meegemaakt… het heeft allemaal invloed op jou innerlijke wereld.

De vraag is, wat van alles wat jij over jezelf denkt en tegen jezelf zegt is allemaal ook echt waar? Klopt het wel wat jij je zelf vertelt, is jouw waarheid wel de waarheid of kun je die gedachtes in twijfel trekken?

Je kan kiezen wat je gelooft

Je kan kiezen wat je gelooft. En dat klinkt misschien wel heel zweverig, ik moest er jaren geleden ook niks van hebben. Het is eigenlijk gek hoe wij lichamelijke klachten heel serieus nemen en direct aanpakken, en dat we ons geestelijke zorg zo weinig serieus lijken te vinden.

Hoezo je kunt kiezen wat je gelooft? Denk hier eens over na. We zijn ontzettend geneigd voor negatieve scenario’s te kiezen. We denken heel vaak gedachtes als, dat kan ik niet. Ik ben te dik, mijn armen zijn niet strak genoeg, ik ben niet in de wieg gelegd om geld te verdienen, die baan is te hoog gegrepen voor mij, ik ben geen marathon loper, vul zelf maar in. Wat voor dingen zeg jij regelmatig tegen jezelf?

De meeste mensen geloven wat ze denken. Identificeren zich met hun gedachten. Denken dat ze hun gedachten zijn. En dat is niet zo. Je gedachten komen alleen maar langs. Als wolkjes die langs drijven of luchtbelletjes in het water. Je kunt ze waarnemen en weer laten gaan.

Wat we denken beïnvloed ons gevoel. We voelen het echt. En omdat we het heel vaak tegen onszelf blijven zeggen gaan we het als waarheid zien. Onze eigen waarheid. Het is net als de tafels leren. Eerst lukt het niet maar je houdt vol. Je blijft oefenen en dan ken je ze uit je hoofd. Je hebt als waren een verbinding gemaakt in je hersenen. Een groefje.

Taal en hoe wij onze taal gebruiken heeft zo ontzettend veel meer invloed op hoe we ons voelen en gedragen dan we ons realiseren. Bepaalde woorden kunnen je helemaal vast zetten of je juist alle vrijheid geven. Taal was een groot onderdeel van de NLP opleiding. Super interessant.

Wil je een voorproefje nemen op hoe je taal bewust en helpend kunt inzetten, dan is de NLP scheurkalender een fijne, luchtige optie om mee te starten. Via deze link krijg je 5,- korting.

Hoe vaker je iets herhaald, hoe dieper dat groefje wordt. Het wordt een groef. Een vaart, een kanaal, een rivier….

Hoe vaker je iets tegen jezelf zegt, hoe meer het je waarheid wordt

Laten we even terug gaan naar onze negatieve gedachtes. Als jij elke keer als je naar jezelf kijkt zegt dat je neus niet mooi is, dan ga je dat ook geloven. En jouw brein doet daar nog iets mee.

Overigens, jezelf niet goed genoeg vinden, bang om afgewezen te worden zijn hele diepe overtuigingen. Primaire angsten uit ons systeem die er voor moesten zorgen dat we veilig bleven als kind. Ze hadden een heel belangrijke functie. Dit soort overtuigingen hebben een andere aanpak nodig. Een heel mooie manier om hier mee aan de slag te gaan zijn familieopstelling. Een hele zuivere pure manier van begeleiden die je direct naar de kern van dat waar je tegen aan loopt laat gaan en ruimte maakt om te kunnen loslaten en een stuk heling in te zetten. Lees hier meer over familieopstellingen

Jouw brein is vergelijkbaar met een computer en zit fantastisch in elkaar.

Jouw brein zet automatisch een bril met een filter op. Als jij vindt dat je neus niet mooi is dan gaat jouw brein daar bevestiging voor zoeken. Misschien zie je iemand snel even afdwalen naar je neus in een gesprek. Schiet direct de gedachte door je heen, zie je wel, mijn neus is niet mooi. Of iemand heeft er ooit wat van gezegd. Zie je wel, mijn neus is niet mooi. Dat iemand je ooit een compliment over je gezicht heeft gemaakt, komt niet goed binnen, want je filter van een niet mooie neus hebben staat op.

Zo gebeurd het niet zelden dat mensen geobsedeerd zijn door iets aan zich zelf wat ze niet goed vinden terwijl anderen het niet eens op valt of het totaal niet belangrijk vinden. Of zelfs het tegendeel geloven.

Hoe vaker je negatief over jezelf praat, hoe meer je gaat geloven en ook voelen dat je inderdaad niks kan, dat je niks waard bent en niet goed genoeg. Onzin, jij bent prima. Je bent geweldig zelfs, als je er maar in zou geloven 😉. Jij mag je ruimte pakken. Ieder persoon op aarde is zijn unieke mooie zelf. Er is er maar 1 van jou.

Als je jezelf kunt wijsmaken dat je niet goed genoeg bent, of dat je niet geschikt bent voor wat je graag wil, of dat iets niet bij je past, dan kun je jezelf ook wijsmaken dat het tegenovergestelde waar is. Dus waarom zou je dat dan niet doen?

Ja, zo simpel is dat niet.

Verander negatieve gedachten in positieve gedachten

Maar Maai, ik kan het wel steeds tegen mezelf gaan zeggen dat ik mijn neus wel mooi vind, maar ik voel hem niet. En ik zie mezelf ook niet voor de spiegel roepen hoe mooi ik mezelf vind. Nee, dat hoeft ook niet. Het is ook niet zo gek. Je hebt jaren tegen jezelf gezegd dat je het niet kon. Je hebt het zo vaak gezegd dat je een enorme rivier gegraven hebt in je brein. En als je iets denkt of geloofd, dan gaat je brein bewijzen verzamelen. Je brein filtert eruit wat voor jou interessant is.

We weten allemaal dat als je graag zwanger wil worden, het echt lijkt of iedereen zwanger is. Gek toch, valt je nooit op en nu jij een babytje draagt, lijkt het wel of iedereen met een dikke buik rond loopt. Je ziet en hoort waar je focus ligt. Waar je hoofd vol van is zeg maar.

Die rivier is niet zomaar omgelegd, dat kost tijd. En dat is bovendien ook hartstikke moeilijk. Maar dat iets moeilijk is, betekent niet dat het niet kan. Ik hoor je bijna zuchten. Je moet een nieuwe positieve gedachte heel vaak horen om ook een groefje te graven.

Wat je wel kunt doen is niet compleet het tegenovergestelde, maar een kleinere stap. Maak het neutraal bijvoorbeeld.

Dit is wat affirmeren is. Jezelf elke keer weer opnieuw corrigeren.

Begin door jezelf er op te betrappen hoe je tegen jezelf praat. Elke keer als je denkt of jezelf negatief over jezelf hoort praten, ben je je er simpelweg van bewust dat je dat doet.

Je kunt jezelf 3 dingen afvragen.

  • Is het waar wat ik denk of zeg?
  • Is het een gedachte die mij verder helpt?
  • Wat zou ik in plaats hiervan kunnen zeggen?

Is het waar dat je het niet kan? Wie zegt dat? Heb je het al geprobeerd? Heb je het echt geprobeerd en vol gehouden? Heb je er je uiterste best voor gedaan?

Is het een gedachte waar je je beter door voelt? Gaat deze gedachte me op weg helpen?

Hoe zou ik deze negatieve gedachte kunnen ombuigen naar een positieve gedachte?

Bijvoorbeeld:

👉 ik kan het niet >>> het lukt me NOG niet
👉 Dat gaat me nooit lukken >>> Ik heb al een hoop stappen gemaakt
👉 Ik ben niet goed genoeg >>> Wat kan ik van die anderen leren

Beschermingsmechanismen en overtuigingen

Je zal merken dat je jezelf al een andere manier van praten kunt aanleren en je daardoor ook al anders gaat voelen. Taal heeft enorm veel invloed op onze innerlijke wereld. Hoe je taal op een helpende manier kunt inzitten, is een onderdeel van NLP en als je dat interessant vindt maar nog niet direct daar een opleiding of iets in wilt volgen, kijk dan hier eens naar. Ik heb zelf nadat ik de practitioner heb gedaan dit werkboek aangeschaft om te blijven herhalen en het is makkelijk en goed te bevatten opgezet. >>> NLP praktijk doeboek van het NLP College.

Maar! Realiseer je ook dat hoe jij over jezelf praat en tegen jezelf praat een weerspiegeling is van hoe jij over je zelf denkt en wat je over jezelf geloofd. En wat jij over jezelf geloofd, dat is niet zo makkelijk met alleen affirmeren op te lossen. Dat zit diep en is vaak onbewust. Je hebt beschermingsmechanismen die jou veilig wilden houden als kind en overtuigingen die je al je hele leven met je meedraagt en die er om een reden zijn of waren. Misschien zijn ze nu je volwassen bent niet meer helpend en heb je er last van. Wil je daar naar kijken omdat je echt het gevoel hebt dat je vast loopt, dan is Mind Yourself misschien wat voor je. Ben je benieuwd of het wat voor je is, laten we dan een vrijblijvend gesprek plannen om kennis te maken.

Download de gratis gids met jouw Mama Me Time plan en ontdek:

✅ 3 essentieel stappen die er voor zorgen dat jij dagelijks een uur extra tijd vrij maakt voor jou om te doen waar jij van oplaadt zodat je er ontspannen en vanuit rust kunt zijn voor je kinderen

 ✅ Het geheim van jouw aller grootste energielek en nee dat is niet beter eten, meer bewegen, meer slapen (al zal dat natuurlijk helpend zijn)

✅ 90% van jullie is zich hier niet van bewust

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.