fbpx
Mindset

Schuif je geluk niet voor je uit

Gelukkig zijn lijkt het hoogst haalbare doel in ons leven. Maar wat betekent dat eigenlijk? Wat houdt gelukkig zijn dan in? En wat houd jou tegen om nu gelukkig te zijn? Besluit nu gelukkig te worden in plaats van straks en streef er naar steeds meer geluk te ervaren. Klinkt goed toch? Dat kan. En dat kan jij zeker ook.

Wat betekent gelukkig zijn voor jou precies? Wat heb je nodig om je zo te voelen?

Lees ook: Kiezen voor jezelf – een waardevol cadeau

Schuif geluk niet voor je uit

Misschien herken je dit. Er is iets in je leven wat eerst moet en als dat er is, dan wordt het beter. Misschien ben je op zoek naar een huis. Je wil graag groter wonen zodat alle kinderen een eigen kamer hebben (steekt hand op). Als het straks zo ver is, dan wordt het beter. Of je hebt je zinnen gezet op 10 kilo afvallen. Als je straks die 10 kilo kwijt bent, dan ga je lekker in je vel zitten. Het is zelfs zo dat we ineens kunnen bedenken dat we iets nodig hebben. Bijvoorbeeld een smoothy keukenmachine, en onszelf ervan overtuigen dat als je die hebt, dan ga je gezonder eten. Of die nieuwste sneakers. Of een nieuwe bikini.

Oftewel, je geluk hangt af van iets wat in de toekomst gaat gebeuren. Misschien herken je dan ook wel, dat als je dat mooie doel waar je van droomde bereikt hebt, dit bijna direct vervangen wordt voor een nieuw mooi doel Je verlegt gewoon weer je grens. Even voel je de euforie maar al snel wordt je nieuwe huis gewoon. Wen je aan je huidige gewicht en ben je eigenlijk toch nog niet helemaal tevreden of zie je ergens om je heen dat het misschien toch nog wat beter kan. Want als je 10 kilo kan afvallen, waarom dan niet nog 5 extra. Er blijven altijd nieuwe verleidingen op je pad komen. En als je daarop gaat zitten wachten, sta je jezelf dus eigenlijk nooit toe helemaal gelukkig te zijn.

Richt je op wat er nu is

Gelukkig kan dat ook anders. Verleg je focus van dat wat je mist of denkt te missen in je leven, naar wat je NU al hebt. Train jezelf je vaker in het NU te zijn en laat gedachtes over het verleden en de toekomst los. Het zijn gedachtes en met gedachtes hoef je niks.

Soms kan verlangen naar iets wat we niet hebben zo groot zijn dat we eigenlijk alleen maar het gemis ervan ervaren. En dat is toch eigenlijk hartstikke zonde. Hoe fijn zou het zijn als je je geluk zou ervaren van binnen uit in plaats van het te laten afhangen van externe factoren? Hoe meer geluksgevoel je hebt, hoe meer je het gaat uitstralen en hoe meer je het ook gaat aantrekken.

  • Kijk eens om je heen. Richt je aandacht op wat er nu al is. Je leest dit nu misschien op de computer of op je telefoon. Best mooi dat je de mogelijkheden hebt tot computers en telefoons toch?
  • Denk eens even aan het leven wat je nu hebt, de spullen die je bezit. Denk eens aan de mensen die je dierbaar zijn. Fijn om die mensen om je heen te hebben.
  • Kijk eens rond waar je nu bent. Sta je in de rij bij de kassa? Observeer en probeer je oordeel los te laten. Oordeel niet over de medewerkers en de shoppende mensen maar neem alleen waar.
  • Zit je thuis met je gezin? Speel met je kinderen en probeer je volledige aandacht bij het spel en hun plezier te houden. Luister naar hun verhalen. Vertraag en laat je niet afleiden door bijvoorbeeld schermen of alle dingen die nog liggen te wachten op je.
  • Loop de natuur in en neem een kwartier de tijd om goed om je heen te kijken. Wat zie je allemaal, wat voel en hoor je, wat ervaar je?

Lees ook: Mediteren – hoe begin je daarmee?

Probeer zo vaak mogelijk je gedachten terug te halen naar het NU en ervaar dankbaarheid. Hoe meer je dankbaarheid traint, hoe groter je geluksgevoel wordt en je het van binnenuit gaat ervaren. Je hebt steeds minder beloning van buiten af nodig. Het is goed zoals het nu is.

Gelukt zit al in je. Laat het eruit. Laat je geluksgevoel niet afhangen van alles wat in de toekomst ligt maar haal het vanuit jezelf. Schuif het gelukkig worden niet voor je uit, laat het niet afhangen van externe factoren maar train je dankbaarheid. Voel je gelukkig, straal dat uit en trek steeds meer aan.

Wil je meer inspiratie ontvangen en niks missen van projectleukerleven, schrijf je in op de projectleukerleven nieuwsbrief. Volg mij op Facebook. Op instagram klets ik dagelijks over ons project leuker leven en het veranderen van je mindset. Voel je welkom om ons te volgen.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.