fbpx
Mindset

Wat doe je met een slechte dag?

Omgaan met een slechte dag

Je voelt je negatief. Je hebt slecht geslapen of iemand heeft wat tegen je gezegd wat is blijven hangen in je hoofd. Er iets gebeurd waar je mee zit. Je hebt een slechte dag. Je ervaart emoties die je liever niet wil voelen. Hoe ga je om met een slechte dag?

Het plan was vroeg naar bed want er was wat teveel stress de afgelopen dagen. Leuke stress maar ik moet dat bekopen met hoofdpijn. Mijn lijf is daar nogal duidelijk in als ik de grenzen opzoek. Maar Elin maakte er, lijnrecht tegen mijn plannen in, een wilde nacht van. Ze ging pas om half 4 slapen. Ik voelde me als overreden door een vrachtwagen vanochtend. Goedemorgen pittige dag. Hoe gaan we dit aanpakken?

Lees ook: Voel je goed ondanks slechte nachten

Hoe ga je om met een slechte dag?

Je hebt een slechte dag. Hoe ga je daar mee om? Als we over slechte dagen praten, hebben we het over negatieve emoties ervaren. Je voelt je somber of negatief of bent boos of verdrietig. Je zit niet lekker in je vel.

Wat we geneigd zijn te doen is zo snel mogelijk deze vervelende emoties wegdrukken. Ons ego wil ons beschermen, ons ego wil deze onprettige emoties liever niet. Maar emoties willen ontzettend graag gezien worden. Hoe dan ook komen ze er ergens een keer uit. Verwerken we ze niet op de juiste manier, dan kunnen ze zorgen voor vervelende klachten. Lichamelijke of psychische. Als je heel lange tijd emoties onderdrukt, kun je daar ontzettend veel last van krijgen.

Zonder slechte dagen, geen goede dagen

Slechte dagen horen erbij. Het is goed om je te bedenken dat contrast bij het leven hoort. Zonder slechte dagen, zul je ook geen goede dagen hebben. Zonder dieptepunten, geen hoogtepunten. Zonder donker, geen licht.

Alle emoties willen gezien worden. Accepteer wat er nu is, wat je nu voelt en ga er niet tegen vechten. Accepteer dat je boos bent of je verdrietig bent. Laat de emotie er zijn. Geef jezelf de ruimte je te uiten. Dat kan heel moeilijk zijn omdat we ons hele leven leerden dat we ons niet moeten aanstellen. Dat we sterk moeten zijn. We krijgen dingen te horen als ‘kom op, het valt wel mee of zo erg is het niet.’ We leren onze kinderen dat huilen niet stoer is. We leren al ontzettend jong dat we nare emoties niet mogen uiten, zeker niet in het openbaar, en dat we ze ver weg moeten stoppen. We leren dat vervelende emoties er niet mogen zijn.

Jammer is dat, want ze zijn er wel degelijk. En bovendien zijn ze hartstikke normaal. Iedereen ervaart ze. Door aandacht te geven aan wat je voelt, het te uiten en het te kunnen benoemen haal je de grootste lading er al weer af. Het lucht ontzettend op. Druk emoties niet weg. Ze zullen er altijd, op een manier, een keer uit komen.

Lees ook: Stop met piekeren

Voel goed wat je nodig hebt

Voel goed wat jij en je lijf nu nodig hebben. In dit geval was dat voor mij extra slaap. Maar misschien is dat voor jou nu wel

  • Tijd voor jezelf: een bezoekje aan de kapper, een massage, dagje naar de sauna,
  • slappe lach met een vriendin,
  • een diep gesprek
  • Waardevolle tijd met je gezin.
  • Maar misschien kan het ook wel een lekkere drama film zijn waarbij je even goed je tranen laat stromen
  • je woede op de boksbal leeg slaan

Welke emotie zit je dwars en wil gehoord worden? Hoe kan je daar aandacht aangeven. Luister er naar, ben lief voor jezelf.

Heb je een slechte dag, voel je emoties die je liever niet wil voelen? Laat tussen alle dingen waar je niet onderuit kan komen, eens de dingen vallen die geen prioriteit hebben. Voel eens wat je voelt zonder te willen dat het direct weg gaat. Geef er aandacht aan. Dat is de snelste manier om te verwerken zonder weg te drukken.

Ik schreef een E-book met 3 mama mindset hacks die je helpen om je NU beter te voelen als je even niet zo lekker in je vel zit. Benieuwd?

Gratis E-Book mama mindset hacks (klik hier)

Wil je meer inspiratie ontvangen en niks missen van projectleukerleven, schrijf je in op de projectleukerleven nieuwsbrief. Volg mij op Facebook. Op instagram klets ik dagelijks over ons project leuker leven en het veranderen van je mindset. Voel je welkom om ons te volgen.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.