fbpx
Menu
Mindset

Meer rust momenten in je dag – praktische tips

Hoe pak je meer rustmomenten in de dag om op te laden

Als ik om me heen luister naar de berichten die voorbij komen en wat mensen nu nodig lijken te hebben, komt dat veel neer op rust. Het is te veel allemaal. Er is te weinig ruimte om nog op adem te komen. Het blijft maar doorgaan. Maar hoe pak je dan rustmomenten op dagen die maar door lijken te denderen? Hoe pak je tijd voor jezelf in een rare tijd als deze waarin je met z’n allen dicht en heel veel op elkaar zit?

Huiswerk van de kinderen, ze vermaken, begeleiden in hun emoties wat voor hun is het ook een bizarre tijd, zelf (thuis) moeten werken, huishouden…. Waar is nog tijd om te ontspannen. Feit is dat adempauzes, tijd om even echt rust te ervaren juist keihard nodig zijn. Juist nu in deze tijd dat we het gevoel hebben dat onze dagen maar door denderen. HO STOP!

Praktische tips voor meer rust momenten in je dag

Maar doe het. Zorg dat je juist in deze tijd heel goed voor jezelf zorgt. Neem goede voedingsstoffen en zo min mogelijk slechte, laat verleidingen zo veel mogelijk met rust, beweeg genoeg, zorg voor rust in je hoofd.

Ik kan niet in jouw leven kijken, ik kan je alleen wat handvatten geven en laten zien hoe ik het doen. Hoe zorg ik ervoor dat ik rechtop blijf staan en praktisch de momenten vind om even rust te kunnen nemen. En ik hoop dat er iets tussen zit waar je wat aan hebt, of dat je door een tip op een ander idee komt wat jou gaat helpen.

1.Mediteer

Oke, komt ze weer he, met dat mediteren. Ja klopt. Ik blijf er op hameren. Mediteren geeft je zo eindeloos veel voordelen. Hoe beter je dat brein van je weet te trainen, hoe rustiger het in dat koppie van je wordt. En hoe je dat dan kan doen? Maak het niet te ingewikkeld.

Heb je echt het gevoel dat je er geen tijd voor kan maken? Train je aandacht dan door te stoppen waar je mee bezig bent, en om je heen te kijken wat je ziet. Zo simpel kan het zijn. Ik zit met mijn billen op een stoel, voor mijn neus staat mijn computer. Ik raak met met voeten de grond. Voor mij staat een vaas bloemen. Begin kort. Dit is een oefening die je elk moment van de dag kan doen. Op de wc, onder de douche, in de rij bij de kassa, op de parkeerplaats… Overal en kost maar 30 seconden.

Een andere manier is even rustig gaan zitten. Liefst op een stille plek. Probeer 10 minuten aan je aandacht te denken. Gewoon alleen kijken wat er gebeurd, je hoeft niet ineens anders te gaan ademen. Dan gaan er gedachtes voorbij komen. Geeft niks. Merk dat je bent afgedwaald en richt je aandacht weer op je ademhaling. Is 10 minuten nog te lastig, begin dan met 5. Of desnoods met 3. Het gaat er echt om dat je het doet, en niet perse hoelang.

Lukt het je om te mediteren regelmatig, gaat het je uiteindelijk opvallen dat je beter kunt loslaten. Dat het rustiger wordt in je hoofd, minder piekeren, minder stress. Dat je je beter gaat voelen.

2. Maak een keuze

Maak een keuze in wat je wil doen. Je wil heel graag alle ballen in de lucht houden maar dat gaat simpelweg niet. Alle ballen in de lucht houden betekent waarschijnlijk dat je je taken maar half uit voert. Voor sommige taken is dat op moment minder erg dan anderen. Maak jezelf prioriteit, dan je partner, dan je kinderen, dan alle rest. Dat is de volgorde 😉

Lukt het je niet om je huis zo schoon en netjes te houden als je wil? En hoe groot is dat probleem voor jou? Is dat probleem belangrijker dan de anderen?

Lukt het je niet om je kinderen van s ochtends vroeg tot s avonds laat te entertainen? Hoe kun je dat anders aanpakken? Heb je wat aan de tips hieronder? Kan je partner het sommige dagen of bepaalde momentjes op de dag van je overnemen?

Stel jezelf bij elke functie die je nu hebt, bij elke activiteit die je nu moet doen de vraag of dat nu prioriteit is. Wil je het leuk doorkomen en overeind blijven staan, maak dan keuzes wat echt het allerbelangrijkste is. En stop op tijd. Realiseer je dat je niet alles kan doen wat je wil, dat je nooit klaar bent. Dat is oke. Accepteer dat je doet wat je kan.

3. Dagritme aanhouden/ structuur

De juffen hameren er hier op, bij jullie ook? Dat het voor kinderen goed werkt een dagplanning aan te houden. Het geeft ze houvast. En voorkomt dat ze niet de hele dag zeuren over snoep 😉

Het helpt het hele gezin om aandacht te hebben voor waar je mee bezig bent, omdat je weet dat straks komt wat je allemaal nog moet doen. Het staat gewoon in je planning dus je hoeft het niet de hele dag te onthouden.

4. Doe meer dingen waar je van geniet

Lekker tegenstrijdig he? Maar denk eens terug, wanneer heb jij iets gedaan waar je echt blij van werd de afgelopen twee weken?

Dat mag gewoon he. Sterker nog, als je meer dingen doet waar je blij van wordt en waar je van kunt genieten, ook al zijn het kleine dingen nu, des te sterker blijf je. Je hebt het nodig om leuke dingen te blijven doen om je goed te voelen. En als jij je goed voelt heeft iedereen om je heen daar voordeel van. Ook je baas, ook je gezin. Hoe lekkerder je in je hoofd zit, hoe groter jouw draagkracht.

Dus! Doe iets leuks, maak lol met elkaar, doe gek, voel je niet schuldig. Je moet er deze dagen met elkaar het beste van maken.

5. Zelfstandig werken

Het ligt natuurlijk heel erg aan hoe oud je kinderen zijn of ze al zelfstandig kunnen werken of zelfstandig een activiteit uit voeren.

Mijn kinderen zijn 5, 7 en 9. Ik maak op maandag en woensdag een planning voor hun taken, dat zijn de dagen dat bij ons de huiswerk opdrachten binnenkomen. Ik schrijf precies op wat ze welke dag moeten doen.

Voor Fenne (9jaar) ziet haar planning er bijvoorbeeld vandaag zo uit:

 • Spelling 2-3 bladzijdes
 • Rekenen 2-3 bladzijdes
 • half uur lezen
 • half uur muiswerk
 • Strip verhaal Ridders en Monniken afmaken en inleveren
 • Brief Oma schrijven
 • Mail hoe gaat het met je naar de meester sturen

Lezen en huiswerk doen we s middags. Ze beginnen bij ons met hun huiswerk op het moment dat Elin s ochtends gaat slapen. Dat betekent dat ze even zelf aan de slag moeten en geen hulp kunnen vragen. De afspraak is dat als ze het echt niet snappen, ze even een andere taak van hun lijstje beginnen. Huiswerk en lezen doen we meestal s middags na het buitenspelen.

Doordat ze zelf kan zien wat ze moet inleveren en waar ze aan kan werken, kan ze daar heel goed zelf mee aan de slag zonder mijn hulp. Mijn hulp komt echt wel, want ik ben nu juf natuurlijk. Maar ik heb meer te doen dan juf spelen en dit is voor ons een goede oplossing.

Lukt het ze een dag niet omdat ze niet lekker in hun vel zitten, dan geef ik ze ruimte. Ik kies er op dit moment voor om niet continue de strijd met ze aan te gaan. Dan lezen ze bijvoorbeeld maar een dagje niet. Mijn prioriteit is nu dat we met het gezin deze periode zo goed mogelijk doorkomen. Iedereen moet een beetje geven en nemen.

6. Zelfstandig spelen

Laat het los. Ja het wordt een rotzooi, ja ze maken herrie, ja ze stieren door je huis en zijn druk en ja het gaat ook wel eens fout. Maar laat ze even. Niemand en zeker je kinderen niet houden ervan om continue te horen dat ze zachtjes moeten doen, dat ze niet mogen stoeien, dat ze hun troep moeten opruimen… Het is even wat het is. Iedereen heeft ruimte nodig, ook je kinderen.

Dat opruimen komt later wel. Je buurvrouw komt nu toch niet langs, niemand die het ziet.

Ben niet te hard voor jezelf als je ze op een scherm laat. Nee het is niet ideaal, ja je moet kiezen en je kiest af en toe voor jezelf. Zeg tegen jezelf dat dat belangrijk is.

Geef ze iets te spelen waar ze normaal niet mee spelen. Laat ze tenten bouwen in de tuin. Laat ze elkaar schminken. Laat ze een toneelstuk voorbereiden….. Verzin iets wat ze niet gewend zijn.

7. Invitation to play

Een invitatie to play is letterlijk een uitnodiging om te spelen. Soms vinden kinderen het enorm lastig om zelf wat te bedenken. Als jij iets klaar zet, kan heel simpel maar je kunt er natuurlijk ook echt een uitdaging van maken, dan lok je je kindje uit om er mee te gaan spelen. Kari schreef er een heel mooi uitgebreid artikel over hoe je een invitation to play kunt aanpakken. Voor ons werkt het het beste om een creatieve ITP te maken, als ze knutselen zijn ze echt wel even lekker bezig en heb ik mijn handen vrij. Als Elin zich koest houdt 😉

8. Goede afspraken met je partner

Let goed op elkaar. Wil je het leuk houden deze periode, kijk dan goed naar elkaars behoeftes. Die van je kinderen maar ook van jou en je partner.

Aan je kinderen kun je overduidelijk zien dat het te veel is. Erken dat ook. Het is ook veel en de situatie is voor hun net zo raar en misschien wel vervelend. Daar horen emoties bij en die moeten eruit.

Aan je zelf en je partner zie je het misschien wat later. Of als het al te laat begint te raken. Maak desnoods afspraken en probeer elkaar te ontlasten waar je kan. Gun het elkaar. Ben jij de hele dag aan het moederen? Misschien kan jou partner de kinderen na zijn werk overnemen zodat jij even ongestoord een half uurtje kunt terug trekken in de badkamer. Of even ongestoord door kan met je werk.

Ja het is veel, maar pak momenten waar het kan. Trek je terug op momenten dat daar ruimte voor is. Kijk goed, ze zijn er echt.

 • misschien wil je partner even videobellen met oma en de kinderen
 • misschien kan je partner even een spelletje met ze spelen
 • misschien kan je partner even bij ze blijven als ze een filmpje kijken
 • misschien kan je partner het bedtijdritueel van je overnemen
 • ….

9. Online hobby leren

Op dit moment probeer iedereen zijn buissines draaide te houden. Het voordeel voor jou is dat heel veel ondernemers, docenten, instructrices hun lessen online aanbieden.

Er zijn heel veel lesjes te vinden waar je kinderen zich even een halfuurtje mee kunnen vermaken

 • tekenlessen
 • muzieklessen
 • sportlessen

Bijna alles is op moment online te vinden. Zoek een lesje uit wat ze leuk vinden en je hebt weer een momentje te pakken.

10. Koptelefoons

Dat ik daar niet eerder aan heb gedacht. Pas sinds deze gekke tijd hebben we de koptelefoons van stal gehaald. Ze lagen gewoon in de kast. Het is niet direct dat je meer tijd krijgt, maar wel meer rust. Als je ze dan op een scherm laat, geef ze een koptelefoon. Hoppa, ze zijn even rustig en het geluid is weg. Mijn overprikkelde brein aan het eind van de dag vindt het heerlijk.

11. Houd je aan de normale kinderbedtijd

Wij zijn daar altijd superscript in. In de vakantie en de weekenden gaan ze hier rond de normale tijd naar bed. En nu dus ook. In de eerste plaats omdat ze er geen leukere wezentjes van worden. Valt de slaapstructuur weg dan merken we dat direct de dagen erna in hun zonnige humeurtjes. Dat doen we dus niet.

Maar in de tweede plaats, dat kan ik eerlijk toegeven, ben ik ook even al dat zorgen en continue aanstaan zat.

12. Minderen met social media

Hoeveel tijd ben jij kwijt op social media? Is dat een gok of weet je het echt? Er zijn apps om dat te meten en als je dat een keer doet, je schrikt je rot. We besteden echt heel veel tijd op social media en voor de meesten van ons is dat domweg weggegooide, verloren, nutteloos, verspilde tijd.

Social media zijn er op gebouwd om jou zo lang mogelijk op het platform te houden. Dus open je even je je insta, ben je binnen no time de stories van die ene leuke onbekende aan het kijken. Internet is een grote bron van afleiding. Stop daar mee, of beperk het zoveel mogelijk. IN die tijd kun je andere dingen doen. Genieten van je kinderen bijvoorbeeld. Of mediteren 😉

13. Besteed de tijd die je hebt goed

Denk even na waar je van oplaadt. Liggen de kinderen in bed, is het verleidelijk om achter de televisie te kruipen en serie na serie te kijken. Ongemerkt vliegen er zo heel wat uren van je avond voorbij zonder dat je je er echt beter door voelt. Is niet erg, als het voor jou een manier is om echt te ontspannen, maar vraag je even af of dat ook echt zo is. Voel jij je ontspannen en beter na een avond op de bank hangen en televisie kijken.

Bedenk eens waar je echt van oplaadt en waar je je beter door gaat voelen. Misschien een half uurtje flink sporten in de tuin? Misschien een warm bad nemen? Misschien een fijn boek lezen? Misschien een cursus volgen (die zijn er nu in overvloed, maak er gebruik van als je dat tof vindt), een hobby met je handen?

Nog even een laatste belangrijk puntje

Blijf niet hangen in ‘kan niet, het lukt me niet en man wat is dit vervelend allemaal.’ Onderneem actie, pak jezelf bij elkaar en bedenk een oplossing die voor jullie werkt. Kan niet alles wat je wil? Geeft niet. Je doet je best, wat niet lukt, lukt niet. Kijk wat prioriteit heeft (jij, je partner, je kinderen) en laat los. Voel je niet schuldig, ben mild naar jezelf en je gezin. Je doet het goed!

Wil je op de hoogte blijven? Ik actief op Facebook, en instagram.

No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.