fbpx
Mindset

Wat als je omgeving het lastig vindt dat jij voor jezelf kiest?

Hoe ga je om met je omgeving als je voor jezelf wil kiezen?

Je wil wel voor jezelf kiezen, je wil dol graag beter naar je lichaam en jouw grenzen luisteren. Maar je wil je omgeving niet teleurstellen. Het is moeilijk. Wat vinden anderen daarvan? En als mensen omgeving het lastig vindt dat jij voor jezelf kiest, hoe ga je daar dan mee om?

Op al mijn platformen draag ik inmiddels uit dat als jij kiest voor jezelf, als jij jezelf prioriteit maakt, je lekkerder in je vel gaat zitten, je beter gaat voelen en dat ook gaat uitstralen. Waardoor je als bijna vanzelf een leuker makkelijker leven gaat aantrekken. Een leven wat in ieder geval een stuk minder zwaar voelt. Als jij goed zorgt voor jezelf, is dat een win win. Jij hebt veel meer energie, je kinderen hebben een gelukkigere moeder en je partner een fijnere vrouw. Alleen maar voordelen, toch?

Of toch niet. Ik had pas geleden een interessant gesprek. Kiezen voor jezelf is zo makkelijk nog niet als je omgeving het niet gewend is. Klopt! Kiezen voor jezelf, als je dat niet gewend bent, is hartstikke moeilijk. Ik weet er alles van. Ik herken het. Geloof me. Het was mijn middle name. Eerst de hele wereld, en daarna is er eigenlijk geen tijd of plek meer voor mij. Ik was daar best oké mee. Tot het niet meer ging.

Lees ook: Van totaal afgebrande moeder naar gelukkig

Neem jezelf serieus

Kiezen voor jezelf betekent dat je jezelf serieus neemt. Wat ik daarmee niet bedoel is dat jij voor alles gaat. Het is niet ikke ikke en de rest kan stikken. Je hoeft niet ineens een hard persoon te worden of je mening eindeloos door te drijven.

Maar neem jezelf wel serieus. Luister naar wat jouw behoeftes zijn in plaats van altijd maar doordenderen omdat je denkt dat dat van je verwacht wordt. Ik geloofde altijd dat mijn kinderen op de eerste plaatst stonden. Voor mij betekende dat dat ik eerst naar hun behoeftes luisterde. Niet dat ze altijd hun zin maar kregen maar ik schoof mezelf consequent aan de kant voor mijn gezin. Uiteindelijk kwam het erop neer dat ik nooit meer tijd voor mezelf nam. Ik stond 24 uur per dag, 7 dagen in de week AAN. Tijd om bij te tanken of mijn verstand een keer op 0 te zetten was er niet. Of beter gezegd, ik gunde mezelf dat niet.

Inmiddels denk ik er anders over. Ik denk dat kinderen in de eerste plaats het aller beste af zijn met een moeder die lekker in haar vel zit. Die energie heeft om leuke dingen te ondernemen. Een spelletje aan het einde van de dag, een potje voetballen, een uurtje gek doen of stoeien. Een moeder die keihard lol kan maken. Dat is toch hoe je wil dat jou kinderen zich jou gaan herinneren?

Maar wat als je commentaar krijgt van je omgeving als je voor jezelf kiest?

Jezelf serieus nemen en aandacht en ruimte voor jou maken, zo makkelijk is dat nog niet. Je kunt het besluit genomen hebben, en je voelt aan waar jouw grenzen liggen. Maar dan gaat je omgeving commentaar leveren. Reken er maar op dat dat gaat gebeuren. Je gaat hem terug krijgen. Als jij gaat aangeven dat je iets niet wil doen, omdat je voelt dat je teen een grens aan zit, dan gaan mensen daar tegen aan lopen.

De mensen die het vervelend vinden dat jij je grenzen aan geeft, zijn waarschijnlijk de mensen die er van profiteerden dat je dat niet deed. Niet gek. Je hebt in je sociale omgeving, in je leventje, bepaalde patronen ontwikkeld. Je gedraagt je met elkaar volgens bepaalde onuitgesproken wegen. Als jij daarin ineens iets veranderd, dat geeft onrust. Anderen moeten weer opnieuw uitvinden wat ze van je kunnen verwachten.

Voor jezelf opkomen als je dat niet gewend bent, is buiten je comfortzone gaan. Het is lastig. Oncomfortabel. Je gaat mensen teleurstellen. En dat is precies wat je niet wil, toch?

Lees ook: Verander negatieve gedachtes in positieve.

Dit helpt je te kiezen voor jezelf

Maar wacht, dit is wat mij enorm helpt. Jou misschien ook.

1. Hoe zou jij op je beste vrienden reageren?

Als je je grenzen gaat aangeven en gaat luisteren naar wat jij nodig hebt, dan respecteert je omgeving dat. De mensen die van je houden en die je dierbaar zijn, die gunnen jou dat je lekker in je vel zit. Bovendien, als jij lekker in je vel zit, is dat een win voor hun. Het is fijn om bij iemand in de buurt te zijn die zich goed voelt. Dan straal je lekkere energie uit en dat is aanstekelijk. Anderen gaan zich daar ook beter door voelen.

En de mensen die dat niet respecteren, of het vervelend vinden, dat zijn niet jouw mensen. Jij gunt jouw liefste mensen toch ook alle geluk. Je wil toch ook liever niet zien dat ze zich slecht voelen. Je vind het toch fijn als iemand waarvan je houd zich goed voelt en uitstraalt dat hij gelukkig is? Dat is andersom ook zo. Dus vraag je af, hoe zou ik reageren op mijn beste vrienden als ze voor zich zelf zouden opkomen?

2. Vraag je af, wie stel ik teleur?

Het is onmogelijk. Echt compleet onmogelijk om niemand teleur te stellen. Alleen al, doordat je iedereen wil pleasen, iedereen te vriend wil houden, laat je jezelf waarschijnlijk best vaak in de steek. Je zet je eigen gevoel aan de kant en je bent niet je eigen beste vriend. En wie anders dan jij gaat er voor jou opkomen? En als jij steeds weer over je grenzen gaat, geeft dat een vervelend gevoel, vervelende gedachtes, je gaat je niet lekker voelen.

Lees ook: Kiezen voor jezelf, een waardevol cadeau

Voor mij betekent jezelf op 1 zetten eigenlijk meer, jezelf verder omhoog halen op je prioriteiten lijstje. Lief zijn voor jezelf. Luisteren waar je behoefte aan hebt en die ruimte mogen vragen. En zorgen dat ik mezelf niet voorbij loop en mijn grenzen respecteer. Voor mijn gezin. Voor de mensen die ik liefheb. Het gaat om mij en de mensen die voor mij belangrijk zijn. 

Veel te vaak in het verleden gebeurde het dat ik steeds maar ‘JA’ zei, omdat ik anderen niet wilde teleurstellen, en daarbij steeds weer mijn liefste mensen daarna plaatste. Gewoon omdat ik anderen niet wilde teluerstellen. Ja tuurlijk doe ik die vervelende dienst voor je, ik wil je graag te vriend houden, ik wil leuk gevonden worden. Ik zei het niet natuurlijk, maar diep van binnen was dat wel de reden. Dus draaide ik onmogelijke uren waardoor ik thuis oververmoeid was. Ik was te moe om gezellig te doen met mijn gezin en Merijn, mijn man.

Dus ja, het is heel lastig om grenzende gaan aangeven waar je het niet was gewend. Je gaat mensen teleurstellen ja. Maar de vraag is dan, wat vind je belangrijker? Ga je voor die leuke zelf die het allerfijnste is voor je omgeving. Die leuke zelf waar je kinderen en man en vrienden ook blij van worden? Of ga je die collega waar je misschien wat minder mee hebt blij maken? Vraag je af, wie stel ik teleur.

Moeilijk om dicht bij jezelf te blijven? Jazeker. Maar het hoeft niet in een keer goed. Je mag kleine stapjes maken. Je mag er mee oefenen.

Ik schreef een gratis E-book. In dat E-book vind je 3 mama mindset hacks die er voor zorgen dat je je NU beter voelt. Snelle tips die je helpen als je even niet lekker in je vel zit. Wil je meer informatie, die vind je hier:

Gratis E-book (klik hier)

Wil je meer inspiratie ontvangen en niks missen van projectleukerleven, schrijf je in op de projectleukerleven nieuwsbrief. Volg mij op Facebook. Op instagram klets ik dagelijks over ons project leuker leven en het veranderen van je mindset. Voel je welkom om ons te volgen.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.