fbpx
Menu
Mindset

Wat als je omgeving het lastig vindt dat jij voor jezelf kiest?

Hoe ga je om met je omgeving als je voor jezelf wil kiezen?

Je wil wel voor jezelf kiezen, je wil dol graag beter naar je lichaam en jouw grenzen luisteren. Maar je wil anderen niet teleurstellen of kwetsen. Het is een lastig dilemma. Wat vinden anderen daarvan? En als mensen in je omgeving het lastig vinden dat jij voor jezelf kiest, hoe ga je daar dan mee om?

Als jij aandacht gaat geven aan jouw behoeftes en verlangens, ga je lekkerder in je vel zitten. En wanneer je je beter gaat voelen dan ga je dat ook uitstralen. Waardoor je als bijna vanzelf een leuker makkelijker leven gaat aantrekken. Een leven wat in ieder geval een stuk minder zwaar en stroperig voelt. Als jij goed zorgt voor jezelf, is dat een win win. Jij hebt veel meer energie, je kinderen hebben een gelukkigere moeder en je partner een fijnere vrouw. Alleen maar voordelen, toch?

Of toch niet. Ik had pas geleden een interessant gesprek. Kiezen voor jezelf is zo makkelijk nog niet als je omgeving het niet gewend is. Klopt! Kiezen voor jezelf, als je dat niet gewend bent, is hartstikke moeilijk. Ik weet er alles van. Ik herken het. Geloof me. Eerst de hele wereld, en daarna is er eigenlijk geen tijd of plek meer voor mij. Simpelweg bleef er precies nul tijd over voor waar ik behoefte aan had en naar verlangde. Ik was me daar eigenlijk niet eens zo van bewust. Tot het niet meer ging.

Neem jezelf serieus

Kiezen voor jezelf is sowieso een waardevol cadeau, het betekent dat je jezelf serieus neemt. Wat ik daarmee niet bedoel is dat jij voor alles gaat. Het is niet ikke ikke en de rest kan stikken. Heel weinig mensen denken alleen aan zich zelf. Wij mensen zoeken namelijk altijd naar verbinding. Van nature hebben we dat nodig om te overleven. Aan jezelf denken betekent zeker niet dat je bot of hard wordt en eindeloos je zin doordrijft. Maar wel dat je duidelijk jouw grenzen voelt EN aangeeft. Dat je eerst jouw behoeftes en de signalen van je lichaam serieus neemt.

Maar wat als je commentaar krijgt van je omgeving als je voor jezelf kiest?

Jezelf serieus nemen en aandacht en ruimte voor jou maken, zo makkelijk is dat nog niet. Je kunt het besluit genomen hebben, en je voelt aan waar jouw grenzen liggen. Maar dan gaat je omgeving commentaar leveren. Reken er maar op dat dat gaat gebeuren. Als jij gaat aangeven dat je iets niet wil doen, omdat je voelt dat je tegen een grens aan zit, dan gaan mensen daar tegen aan lopen.

Is ook niet gek, je zei altijd JA en nu ineens NEE. Dat is voor iedereen wennen. Misschien zijn de keuzes die jij goed vindt voor jezelf wel spannend voor je omgeving. Het is hun angst en ongemak die ze op jou gaan projecteren. Voortgekomen uit hun ervaringen, herinneringen en een stukje zelfbescherming. Als zij dan tenminste hebben aangegeven dat het een risico is, dan ligt het in ieder geval niet aan hen.

De mensen die het echt vervelend vinden dat jij je grenzen aan geeft, zijn waarschijnlijk de mensen die er van profiteerden dat je dat niet deed. Niet gek. Je hebt in je sociale omgeving, in je leventje, bepaalde patronen ontwikkeld. Je gedraagt je met elkaar volgens bepaalde onuitgesproken wegen. Als jij daarin ineens iets veranderd, dat geeft onrust en voelt oncomfortabel. Anderen moeten weer opnieuw uitvinden wat ze van je kunnen verwachten.

Voor jezelf opkomen als je dat niet gewend bent, is buiten je comfortzone gaan. Het is lastig en voelt verre van fijn. Je gaat mensen teleurstellen. En dat is precies wat je niet wil, toch?

Dit helpt je te kiezen voor jezelf

Maar wacht, dit is wat mij enorm helpt. Jou misschien ook.

Besef je dit:

👉 Je kiest voor verbinding met anderen –> daarbij verlies je mogelijk de verbinding met jezelf –> kans op serieuze klachten bijv. burn out

👉 Je kiest voor verbinding met jezelf –> mogelijk verlies je verbinding met anderen –> schuldgevoel

Als je altijd bang bent om de verbinding met anderen te verliezen en daardoor dus niet kiest voor je eigen grenzen behoeftes of verlangens, geeft dat onrust in je lijf die op lange termijn heel vervelend kan worden, soms zelfs met burn out tot gevolg.

Een zeer interessant boek wat kijkt naar wat er echt achter lichamelijke klachten zit en wat het met je kan doen en hoe je er beste mee omgaat als je consequent niet luistert naar de signalen van je lichaam of je buikgevoel is deze. Ik leerde er alvast heel veel van en pakte mijn leven er op aan.

1. Hoe zou jij op je beste vrienden reageren?

Als je je grenzen gaat aangeven en gaat luisteren naar wat jij nodig hebt, dan respecteert je omgeving dat. De mensen die van je houden en die je dierbaar zijn, die gunnen jou dat je lekker in je vel zit. Bovendien, als jij lekker in je vel zit, is dat een win voor hun. Het is fijn om bij iemand in de buurt te zijn die zich goed voelt. Dan straal je lekkere energie uit en dat is aanstekelijk. Anderen gaan zich daar ook beter door voelen.

En de mensen die dat niet respecteren, of het vervelend vinden, moeten nog even wennen of zijn niet jouw mensen. Jij gunt jouw liefste mensen toch ook alle geluk. Je wil toch ook liever niet zien dat ze zich slecht voelen. Je vind het toch fijn als iemand waarvan je houd zich goed voelt en uitstraalt dat hij gelukkig is? Dat is andersom ook zo. Dus vraag je af, hoe zou ik reageren op mijn beste vrienden als ze voor zich zelf zouden opkomen?

2. Vraag je af, wie stel ik teleur?

Het is onmogelijk. Echt compleet onmogelijk om niemand teleur te stellen. Alleen al, doordat je iedereen wil pleasen, iedereen te vriend wil houden, laat je jezelf waarschijnlijk best vaak in de steek. Je zet je eigen gevoel aan de kant en je bent niet je eigen beste vriend. En wie anders dan jij gaat er voor jou opkomen? En als jij steeds weer over je grenzen gaat, geeft dat een vervelend gevoel, vervelende gedachtes, je gaat je niet lekker voelen.

Voor mij betekent jezelf op 1 zetten eigenlijk meer, jezelf verder omhoog halen op je prioriteiten lijstje. Lief zijn voor jezelf. Luisteren waar je behoefte aan hebt en die ruimte mogen vragen. Investeren in jezelf in tijd en energie en geld doe je omdat je dat waard bent. Je respecteert jezelf. En hey, dat is dan ook meteen wat je aan je kinderen gaat meegeven.

Je zegt te snel JA omdat je anderen niet wil teleurstellen. Is dat een goede reden? Misschien maar denk daar bewust over na. Vraag je af of je anderen hun wensen zet boven jou zelf of je gezin. Ga je tijd aan anderen besteden die je eigenlijk graag wil doorbrengen met je kinderen of partner?

De vraag is dan, wat vind je belangrijker? Ga je voor die leuke zelf die het allerfijnste is voor je omgeving. Die leuke zelf waar je kinderen en man en vrienden ook blij van worden? Of ga je die collega waar je misschien wat minder mee hebt blij maken? Vraag je af, wie stel ik teleur?

Moeilijk om dicht bij jezelf te blijven? Jazeker. Maar het hoeft niet in een keer goed. Je mag kleine stapjes maken. Je mag er mee oefenen.

Misschien heb je hier wat aan?

👉 Mind yourself 1 op 1 coaching traject

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.