fbpx
Menu
Mindset

Minder druk, hoe dan?

Je slaat je agenda open en eigenlijk is het eerste wat je voelt, overwhelmt zijn. HE-LE-MAAL vol. Net als de weekenden. Ook leuke dingen, of misschien wel vooral leuke dingen naast alle dingen die je moet ook nog, maar wel vol. Weken ver vooruit.

Je weet al lang dat als je zo in dit tempo doorgaat, er ergens een moment komt dat niet jij maar je lijf gaat zorgen dat je een time out neemt. En echt goed voelt het ook niet op deze manier. Je dagen lijken vooral te bestaan uit druk zijn, haasten en achter de feiten aanlopen. En de kinderen inderdaad. Daar ren je ook achteraan πŸ˜‰.

Super snelle maatschappij

Over onze kinderen gesproken. Onze kindjes groeien op in een super snelle maatschappij. Waarin geen tijd is om goed voor jezelf te zorgen of even op adem te komen. De agenda’s van heel veel van onze kinderen zijn net zo ram vol gepland als de agenda’s van hun ouders. Hoe jij je leven inricht, is hoe zij dat gaan doen. Lastige gevoelens verdoven we het liefste (met schermen). Het kan niet gezond zijn. Correctie, het IS niet gezond!

Een zeer interessant boek en fijn om te lezen over wat negeren van gevoelens, of buikgevoel met je doet EN hele fijne oefeningen om hier mee aan de slag te gaan is deze.

Dus.

Gas terug. Dat is het plan. Maar ja hoe dan?

Hoe voller je hoofd, hoe minder productief

Misschien herken je dit wel? Hoe voller je agenda, hoe meer ervan je verwacht wordt, hoe minder er daadwerkelijk aan het eind van de dag uit je handen kwam. Het is je vast wel eens opgevallen dat hoe voller je hoofd is, hoe minder productief je bent. Alsof er een soort kortsluiting ontstaat.

Je ervaart stress. En stress doet wat met je lijf. Je spieren zullen zich spannen, je ademhaling gaat hoog zitten net als je hartslag, er komt een soort onrustige waas in je hoofd. Misschien heb je wel een strakke mond en een frons op je voorhoofd…

Bekijk je agenda eens

Welke afspraken doe je omdat het moet en niet perse omdat je het wil? Heb je heel veel dingen staan die moeten ipv willen? Hoe komt dat? Wat voor afspraken zijn dat dan? Kun je ze schrappen?

Als we zelf niet de regie over onze agenda nemen, dan doen anderen dat voor ons. Wat betekent dat je kostbare tijd opgaat aan verjaardagen waar je eigenlijk niet heen wil, je je hebt laten overhalen te helpen op school of bij de sportvereniging omdat je je verplicht voelde, je een koffie date hebt staan met die kennis omdat het zo lullig is om nee te zeggen…

Ken je prioriteiten

Het probleem is niet dat je te weinig tijd hebt, het probleem is dat je je prioriteiten niet duidelijk hebt. En als het niet duidelijk is waaraan jij het allerliefste je tijd besteedt, en met welke mensen je het liefste wil afspreken, dan weet je ook niet goed tegen waar je ‘ja’ of ‘nee’ wil zeggen. En waarschijnlijk reageer je dan op wat er op je pad komt in plaats van zelf de regie over je agenda te hebben.

Waar wil jij het liefste je tijd aan uit geven? Wat is voor jou het belangrijkste? En wat is er dan dus minder belangrijk?

Plan structureel tijd voor jezelf in

Misschien is het om te beginnen goed om letterlijk tijd in je agenda te blokken. Deze tijd gebruik je om op te laden. Om te ontspannen. Om iets leuks te doen. En zie die afgeblokte ruimte dan echt als een afspraak.

De afspraak met jezelf is net zo belangrijk (uhhh, belangrijker) als de afspraak met je vriendin. Die zeg je niet af.

Wat ook goed helpt is dagelijks ontspanningsoefeningen te doen (deze yoga nidra app is echt the bomb vind ik, HA, vreemde bewoording misschien maar ik ben mega fan ☺️), te starten met mediteren of een stille wandeling buiten te maken. Zorg dat je er een routine van kan maken zoals je dat hebt gedaan met tandenpoetsen. In het begint vraagt dat om doorzetten, uiteindelijk gaat het je wat opleveren.

Grenzen en jezelf het waard vinden

Eigenlijk heeft tijd en energie ook heel veel te maken met grenzen aangeven en jezelf het waard vinden. Als dat iets is wat je niet makkelijk vindt, dan kost het je heel veel om voor jezelf te kiezen bij het indelen van je agenda. Ik wil je hier graag bij helpen.

Ben je nu echt op het punt gekomen dat er wat moet veranderen, zo kun je met mij werken:

πŸ‘‰ Mind yourself –> 3 maanden 1 op 1 coaching

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.