fbpx
Menu
Mindset

3 Meditatie vormen voor beginners

welke meditatie is geschikt om te beginnen

Ik wil wel beginnen met mediteren maar ik weet niet hoe. Ik heb het geprobeerd maar mediteren kan ik niet of mediteren is niks voor mij. Dit zijn de dingen die ik het meeste hoor als ik het heb over mediteren. Dat is jammer, want iedereen kan mediteren. Bij deze dus, om je te helpen starten, een artikel met drie vormen van meditatie voor beginners.

Kijk, als je niet wil mediteren, het hoeft niet. Iedereen volgt zijn eigen weg. Maar wil je het eigenlijk wel, maar lukt het je niet goed, of is er ‘iets’ wat je tegenhoudt… Lees dan even verder.

Wat het lastig maakt zijn je eigen verwachtingen. Je hebt het gevoel dat je het niet goed doet. Het lukt je niet je gedachtes te stoppen en je hoofd leeg te maken. Voor de duidelijkheid, je hoofd leeg maken is niet het doel van mediteren. Mediteren draait erom dat je je bewust wordt van jezelf, het NU en je gedachten.

Een fijn, niet zweverig boek om vooraf te lezen is deze.

Hoe meer je je bewust wordt van je gedachten, hoe meer je gaat realiseren dat het maar gedachtes zijn. Gedachtes zijn niet perse de werkelijkheid en dat is fijn. Dat betekend dat je dus steeds beter leert ‘shut up’ te zeggen tegen dat vervelende stemmetje in je hoofd, je ego.

3 Meditatie vormen om mee te beginnen

Oke, tof. Maar ik vind het moeilijk. Waar begin ik? Zie het in de eerste plaats als een momentje voor jezelf. Je gunt jezelf rust. Je gunt jezelf even vrijaf van alle drukte en moeten. Je besteedt aandacht aan jezelf. Je persoonlijke groei.

1. Richt je op je ademhaling

Zorg dat je even een paar minuten voor jezelf hebt. Vijf minuten is genoeg om mee te beginnen, minder mag ook. Het gaat er niet om dat je het lang vol houdt, het gaat er om dat je het dagelijks doet om er zoveel mogelijk resultaat uit te halen. Langer komt later. Eerst beginnen en in je dagelijkse routine verweven.

Zorg dat je een prettige houding aan neemt en zet een timer. Hoe je mediteert mag je helemaal zelf weten, een lotus houding is echt niet nodig. Het mag wel natuurlijk. Er is geen goed of fout of iets wat hoort.

Adem een keer diep in door je neus en langzaam uit door je mond. Voel hoe je longen zich op de inademing vullen met lucht en voel hoe je lichaam ontspant bij de uitademing. Sluit je ogen en laat je ademhaling zijn natuurlijke vorm aannemen. Je hoeft je ademhaling niet te sturen. Ben je je er alleen van bewust. Richt je volledig op je ademhaling.

Je gedachten gaan afdwalen!

Je gedachten gaan afdwalen. Dat is oke, het is volkomen normaal zelfs. Het moment dat je je er van bewust bent dat je gedachten zijn afgedwaald, richt je je weer op je ademhaling. Je hoeft niet boos op jezelf te worden, veroordeel jezelf niet. Elke keer dat je jezelf bewust bent van afdwalen is het moment dat je groeit dus dat is juist heel positief.

Je hoofd helemaal vrij krijgen van gedachten gaat je misschien nooit lukken. Er zullen altijd gedachten komen. Dat is normaal. Merk ze op en laat ze gaan zonder er een waarde aan te plakken. Je hoeft er niks mee, laat ze langs drijven

2. Geleide meditatie

Een andere vorm van mediteren is geleide meditatie. Geleide meditatie is een prettig manier om mee te beginnen als je stilte meditatie lastig vindt of puur gewoon een moment wil ontspannen. Een stem vertelt je precies wat je moet doen en waar je je aandacht op moet richten. Het is een heel prettige en vrij makkelijke manier om uit je eigen gedachtes helemaal in je lijf te komen.

Ik gebruik de geleide meditaties bij voorkeur als ik zo’n druk hoofd heb dat mediteren in stilte me niet goed lukt. Als ik niet lekker in mijn vel zit helpt een geleide meditatie mij een moment goed ontspannen en even opnieuw opladen voor de rest van de dag.

Ik zelf ben mega mega fan van Yoga Nidra. Ik doe bijna elke avond een sessie en haal zelden het einde van de sessie. Ik slaap er beter door. Ik gebruik deze app van House of Deep relax en ben mega fan.

3. Aandachtstraining

Sorry Maai, maar ik heb een groot gezin thuis en het lukt me echt niet om even wat tijd alleen in stilte te vinden.

Dat geeft niks. Er is nog een manier. Nog vele, veel te veel om hier op te noemen zelfs. Een mooie vorm van meditatie is aandachtstraining. Dat kun je makkelijk toepassen in je dagelijkse leven met kinderen om je heen EN gaat je veel opleveren. Hoe meer je dit bewust gaat leren toepassen, hoe vaker het je ook onbewust gaat lukken.

Probeer stil te staan bij wat je aan het doen bent. Ben je aan het spelen met je kinderen? Richt je aandacht dan volledig op het spel. Bekijk de creativiteit en fantasie van je kinderen. Neem waar zonder een oordeel. Wat hoor je? Wat zie je? Wat voel je?

Dit kun je overal toepassen.

  • Ben je aan het eten? Sta eens stil bij wat je proeft en ruikt. Wat zie je?
  • Sta je in de rij voor de kassa? Welke mensen staan er voor je? Wat doen ze? Wat zijn je gedachtes erover. Neem waar en laat los. Wat zie je om je heen? Wat hoor je?
  • Ben je in het bos? Wat hoor je? Wat ruik je? Wat zie je? Voel je voeten op de ondergrond. Voel de zon of wind of regen op je huid.

Remember. Beginnen met mediteren is vooral volhouden. Je gaat vast en zeker je af vragen hoe lang je nog moet. Hou vol! Het doel van meditatie is je bewust worden van je gedachten en leren meer in het NU te zijn. Hoe vaker je het doet, hoe meer het voor je gaat werken. Mediteren doe je op je eigen manier. Ben niet te streng voor je zelf. Het is je hoofd trainen net zoals je je lijf traint in de sportschool. Je wordt er vanzelf beter in. Zie het als een momentje voor jezelf.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.