fbpx
Menu
Mindset

Leven naar je eigen voorwaarden

Leven op je eigen voorwaarden. Hoe wil ik mijn leven inrichten

Wat als je je leven helemaal gaat inrichten zoals je dat zelf wil. Je gaat je niet meer druk maken over wat anderen denken en wat je denkt dat je moet. Maar je gaat leven naar je eigen voorwaarden. Wat wil je zelf, wat vind je belangrijk. Hoe wil je dat jouw leven er uit ziet? Hoe heerlijk klinkt dat? Dat is toch de vrijheid die je wil ervaren?

Laat ik beginnen met… dat heb ik dus heel wat jaren niet gedaan. Ik heb het grootste gedeelte van mijn leven me gedragen naar hoe ik dacht dat mensen wilden dat ik me gedroeg. Ik heb altijd gezocht naar bevestiging van anderen. Ik ben een enorme pleaser, altijd geweest en nog steeds betrap ik me er regelmatig op dat ik mijn keuze maak op wat anderen misschien wel van mij zouden verwachten.

Ik heb me enorm druk gemaakt over wat mensen van mij zouden kunnen vinden. Dus ik deed heel erg mijn best om aardig gevonden te worden. Ik gedroeg me naar het beeld wat ik dacht dat iemand van mij in zijn hoofd had. En als ik dus eenmaal het gevoel had dat iemand bijvoorbeeld dacht dat ik onzeker was, dan ging ik me helemaal gedragen naar die rol. Ontzettend ingewikkeld maakte ik het mezelf. Ik werd dus eigenlijk al onzeker doordat ik dacht dat iemand dat van mij dacht. 

Lees ook: 3 gedachtes die helpen bij zelfacceptatie

Overtuigingen en patronen

Op het HBO tijdens mijn opleiding verpleegkunde, in de lessen agogiek, omgangskunde, werd ooit aandacht besteed aan hoe je kon zien dat mensen onzeker zijn. Super interessant vond ik dat. Ik bedacht me toen, dat als dat de dingen zijn die je doet als je onzeker bent, wat zou er gebeuren als je die dingen heel bewust NIET doet als je je onzeker voelt.

Dat werkte ontzettend goed. Ik kreeg meer en meer te horen dat mensen vonden dat ik in stressvolle situaties zo rustig bleef. Nee echt niet dat ik me rustig voelde, maar ik kon mezelf wel rustig maken. En blijkbaar straalde ik dat ook uit naar mijn omgeving. Dat moment in die lessen tijdens mijn opleiding, kwam ik er voor het eerst achter dat je invloed hebt op wat je denkt, hoe je je gedraagt en hoe je je voelt.

Overtuigingen en patronen in je gedrag worden al ontzettend jong gemaakt. Ieder persoon heeft een eigen kader, een denkkader in zijn brein. Een kader waardoor alle situaties en prikkels die je brein binnen komen doorheen gaan. En jij geeft daar onbewust een waarde of oordeel aan. En voor iedereen is dat denkkader uniek, dus elke situatie interpreteer jij anders dan je buurman. Of je vriend, of zelf je zus die je hele jeugd dichtbij jou is opgegroeid. Jij hebt je eigen ervaringen, je hebt je eigen patronen en overtuigingen ontwikkeld en alle die patronen en overtuigingen samen maken dat kadertje in je brein. Dat wordt gevormd door alles, al je ervaringen die je in je leven tot nu hebt opgedaan.

Dat altijd anderen voor jezelf zetten, was voor mij een heel duidelijk patroon in mijn leven. Tot ik kinderen kreeg en me ineens realiseerde dat ik ze bepaalde dingen wilde meegeven in het leven. Kinderen leren vooral door wat ze zien, en wat ik ze liet zien was dus niet wat ik ze wilde meegeven. Onbedoeld leerde ik ze dat je jezelf moet wegcijferen voor anderen. Dat je over je grenzen gaat voor anderen. Dat je zelf niet belangrijk bent. Dat je mening er niet toe doet. Dat je niet voor jezelf moet opkomen maar liever je mond houdt om anderen niet teleur te stellen. Wow heftig als ik dat zo zie staan, natuurlijk is dat precies tegenovergesteld aan wat ik voor hun wens. Dat patroon wilde, wil ik dus heel graag veranderen.

Lees ook : Kiezen voor jezelf – een waardevol cadeau

Hoe word je trouw aan je eigen voorwaarden?

Ik ben mezelf gaan beloven dat ik trouw mag zijn aan mezelf. Dat ik zo dicht mogelijk bij mezelf blijf, in welke situatie dan ook. Natuurlijk leef ik samen in een gezin. We blijven altijd bekijken wat elk van ons nodig heeft. Hoe willen wij samen leven.

Bewust worden

Dat klinkt heel makkelijk. Maar nee helaas. Trouw aan jezelf blijven als je altijd anders hebt gedaan is niet makkelijk. Heel erg moeilijk zelfs. Het is een proces. Een avontuur wat je aangaat en waarin je dagelijks blijft oefenen. Week na week, maand na maand misschien wel voor altijd.

De allereerste stap is je er van bewust worden dat je dat wil. Dat je wil gaan luisteren naar jezelf. Dat je wil gaan voelen. En dat je voor jezelf en jou wensen en mening wil gaan opkomen. Dat je je dus niet meer gaat verstoppen. Dat je vooral jezelf trouw wil blijven. Je gaat dus eerst opmerken wanneer je dat niet doet. Dat is het begin. Je gaat situaties herkennen waarin je misschien met iemand mee praat. Of waarin je je mening liever verzwijgt. Of waarin je je voor iemand anders zijn karretje hebt laten spannen. Situaties waarin je ja zei maar eigenlijk achteraf toch liever nee had willen zeggen.Het begint ermee je bewust te worden van de dingen die je doet.

Eigelijk alle situaties waarin je gevoel zegt, he wacht eens even, er klopt iets niet.

Waarom doe ik dit?

Waarom doe ik dit eigenlijk? En dat is de volgende stap. Waarom doe ik dat eigenlijk? Misschien kom je tot de conclusie dat je een geldige reden voor jezelf hebt. Dat is oke. Misschien kon je tot de conclusie dat je een smoesje aan het bedenken bent. Dat je het voor jezelf aan het goed praten bent.

Dus Waarom doe ik dit eigenlijk? Of waarom zei ik dat? Ben ik hiermee trouw aan mezelf, of doe of zeg ik dit omdat ik anderen niet wil teleurstellen of kwetsen? Wil ik op deze manier aardig gevonden worden of erbij horen?

Hoe kan ik dit veranderen?

En dan ga je je bedenken, maar wat wil ik dan eigenlijk wel? Of wat had ik dan wel willen zeggen? Geef jezelf toestemming dat je mag veranderen. Je mag terug komen op wat je eerder zei of hebt afgesproken.

De grote uitdaging gaat zijn dat anderen mensen ook moeten wennen aan jou nieuwe ik. En dat is een grote uitdaging omdat je het altijd ontzettend belangrijk vond wat anderen van je dachten. Maar probeer je te realiseren, mesen denken altijd wat van je. Ook nu. Ook nu je niet achter jezelf gaat staan hebben mensen een mening. Het is onmogelijk iedereen te vriend te houden.

Ik bedenk me altijd, de mensen die echt om mij geven zijn ook de mensen die het mij zouden gunnen dat ik volledig voor mezelf kies. Dat ik er alles aan zou doen om de beste versie van mezelf te worden. Dat gun jij je beste vrienden ook toch? Natuurlijk wil ik dat ze het aangeven als we hebben afgesproken en ze hebben de nacht rot geslapen. Ik begrijp als geen ander dat je dan liever terug je bed in kruipt of rustig aan doet. En al begrijp ik situaties niet, ik wil dat mijn vriendin volledig en voor 200% zichzelf bij mij kunnen zijn. Ik ben van mening dat als jouw vrienden het vervelend vinden dat je voor jezelf opkomt, dat het niet jouw mensen zijn.

Je EGO duwt je terug in je comfort zone

Er is nog een uitdaging waar je voor gaat komen te staan. En dat ben jezelf. In jou zitten stemmetjes, je EGO die je maar wat graag terug duwen in je comfortzone. Daar waar het veilig is omdat daar zit wat je altijd doet. Het is de bekende weg. Je weet wat je hebt en weet wat je krijgt.

Maar luister, als jij blijft doen wat je altijd deed, ga je krijgen wat je altijd kreeg.

En nu heb je bedacht dat je je leven wil leven zoals jij dat wil. Dat is spannend en eng. De stemmetjes in je hoofd gaan proberen je daarvan te weerhouden. Je voelt een angst. En precies daar waar de angst zit, ligt jouw uitdaging. Blijf die grens in jezelf opzoeken.Blijf oefenen. Doorbreek patronen die je niet langer van dienst zijn, die je niet vooruit helpen of je niet een fijn gevoel geven.

Leven op jouw voorwaarden is een enorme uitdaging als dat niet is wat je altijd deed. Maar het is het wel ontzettend waard en bovendien ben jij het ook enorm waard volledig jezelf te mogen zijn. Ga die uitdaging aan. Wat wil jij? Wat vind jij belangrijk? Welke dingen wil jij graag zien in je leven?

Als minset & leefstijl Coach help ik jou als moeder ontdekken wat je werkelijk wilt. Wat houdt je tegen de vrouw en moeder te zijn die je graag wil zijn. Ik help je belemmerende gedachten en gedragspatronen te zien en te doorbreken. Ben je er klaar voor jouw leven als moeder in te richten op de manier waar jij je het prettigste in voelt? Ben je bereid naar jezelf te kijken en in jezelf te investeren? Ik begeleid je met liefde in dit proces!

👉 Ik wil graag meer informatie

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.