fbpx
Menu
Duurzaam leven

35 stappen naar duurzaam leven

35 groene tips om stap voor stap te kiezen voor een milieuvriendelijkere levensstijl

Er moet echt wat gebeuren willen we onze planeet leefbaar en schoon achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen maar als je je gaat verdiepen in duurzamer en groener leven, kom je zo ontzettend veel fair trade, milieu en diervriendelijke, ecologische, duurzame en groene tips tegen waar je op zou kunnen letten dat het nogal overweldigend of verwarrend kan zijn. Er zijn zo veel dingen die je kan doen, waar moet je beginnen?

Het begint met het maken van een mindshift, deze 4 denkstappen helpen je alvast. Elke stap die je zet richting een groenere levensstijl is er weer één. Begin bij het begin, niet alles hoeft of kan tegelijk, dat zorgt er alleen maar voor dat het je gaat tegen staan en de kans dat je afhaakt is groter. Pak langzaam steeds meer groene gewoontes aan die bij je passen en verweef ze in je leven.

Groene tips naar een duurzamer leven

  1. Besluit dat je geen dieren meer zal dood maken. Het zijn gewoon levende wezens. Het is niet nodig mierenhopen vol te gieten met water of spinnen dood te meppen. Kijk eens goed naar ze en besef wat een harde werkers het zijn en dat ze ons geen kwaad doen. Kleine beestjes zijn heel nuttige beestjes.
  2. Eet minder vlees, één dag minder maakt al een enorme impact op ons milieu.
  3. Ga op zoek naar lekkere vegetarische gerechten, zodat je het vlees eten niet mist. Dit is het meest populaire vegetarische kookboek op dit moment.
  4. Verdiep je eens in hoe het afval scheiden echt moet. Je zal versteld staan hoeveel mensen het scheiden van afval met de allerbeste bedoelingen verkeerd doen, jij misschien ook wel.
  5. Schaf bamboe rietjes aan voor op een kinderverjaardag bijvoorbeeld en stop er een paar in je tas. Ga je ergens lunchen, dan heb je ze altijd bij je.
  6. Geef de kinderen geen pakjes drinken, maar limonade in een schoolbeker en thuis gewoon in een beker.
  7. Koop bijvoorbeeld een rol koekjes in plaats van koekjes per 2 voorverpakt, scheelt enorm veel plastic.
  8. Gebruik geen plastic zakjes meer maar stop nu vast een tasje in je tas. Altijd een extra exemplaar op zak zodat je niet de noodzaak voelt toch een plastic exemplaar aan te nemen.
  9. Schaf eenmalig goede groente en fruitzakken aan die je meeneemt naar de supermarkt. Even wennen maar scheelt bergen plastic.
  10. Koop groente en fruit zoveel mogelijk binnen het seizoen.
  11. Doe jezelf een klein setje met naald en draad cadeau. Repareer gaatjes in je kleding en in knuffels. Maak van een kapotte jogging broek van je zonen een korte broek. Hier zijn dat altijd de lievelings.
  12. Repareer je spullen of breng ze weg naar iemand die het kan maken. Ga zuinig met je spullen om.
  13. Ruim op en doe spullen weg. Kom er achter dat je helemaal niet zo veel spullen nodig hebt om gelukkig te zijn.
  14. Gooi niet te snel weg maar denk eens aan een tweede leven. Is het nog goed genoeg voor leger des Heils of de kringloop of misschien iemand in je omgeving?
  15. Stel impuls aankopen uit. Zie je iets dat je echt graag wil hebben? Stel je zelf de vraag of je het ook zo graag wilde voor je het zag liggen en spreek af dat je het mag kopen als je het volgende week nog wil.
  16. Geef een herinnering cadeau. Een cadeautje om wat te doen is zoveel waardevoller dan een cadeau geven wat iemand eigenlijk niet nodig heeft.
  17. Vraag om zo min mogelijks verpakkingsmateriaal als je online besteld, dat kun je mooi kwijt in de opmerking die bijna altijd te vinden is rondom je betaling.
  18. Leen spullen in plaats van spullen kopen die je maar zelden gebruikt
  19. Koop je spullen zoveel mogelijk bij lokale ondernemers
  20. Zorg voor een goede basis in je kledingkast en vul dit aan met duurzame stukken kleding. Kleding die lang mee gaat en niet trend gevoelig is.
  21. Gebruik zo min mogelijk de droger, hang je was lekker op. Nu in de zomer lekker buiten in het zonnetje, je witte was zal je dankbaar zijn. De zon bleekt alle vlekken er voor je uit. Je kleding en ander goed gaat daardoor ook veel langer mee.
  22. Ontdooi regelmatig de vriezer. Een schone vriezer bespaart je een hoop energie.
  23. Kies voor groene stroom.
  24. Zet je tuin vol bloemen en trek vlinders en bijen aan.
  25. Hang insectenhotels op of maak ze zelf. Super leuk om te doen met kinderen.
  26. Plant je eigen druiven en aardbeien in je tuin. Begin een (balkon)moestuin
  27. Denk eens aan het neerzetten van een regenton.
  28. Maak kleine natuurliefhebbers van je kinderen en ga met ze de natuur in.
  29. Lees kinderen voor uit boeken over dieren en de natuur.
  30. Neem een zak mee voor zwerfaval als je gaat wandelen. Kinderen vinden het fantastisch de natuur op te ruimen.
  31. Kies voor groene stroom.
  32. Gebruik Ecosia als zoekmachine en zet hem als app op je telefoon. Ecosia plant bomen van 80% van hun winst en investeert in zonnepanelen parken.
  33. Ga dit jaar niet met het vliegtuig op vakantie of beluit dat je geen korte vluchten maakt die goed te bereiken zijn met auto of trein.
  34. Compenseer de CO2 uitstoot van je reis. Dat kan ook als je met de auto gaat.
  35. Laat de auto lekker staan en ga met de fiets.

Er zijn nog ontzettend veel meer groene tips te bedenken. Begin waar jij je prettig bij voelt. Pak stap voor stap steeds meer vervuilende gewoontes aan voor groene, duurzame gewoontes zonder dat het je moeite kost.

Wil je meer inspiratie ontvangen en niks missen van projectleukerleven, schrijf je in op de projectleukerleven nieuwsbrief. Volg mij op Facebook. Op instagram klets ik dagelijks over ons project leuker leven en het veranderen van je mindset. Voel je welkom om ons te volgen.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.